Ο Παρνασσός είναι ένας δημοφιλής ορεινός προορισμός με ένα μεγάλο αριθμό από ξενοδοχεία, ξενώνες, δωμάτια με τζάκι για τη διαμονή σας στον Παρνασσό καθώς και εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που θα συναντήσετε στον Παρνασσό είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Παρνασσός

Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό με αλπικό δυναμισμό και πανάρχαια ιστορία. Γεωγραφικά ανήκει στα όρια των Νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Από τα προϊστορικά χρόνια εκπέμπει μια ακτινοβολία που θα σας μαγνητίσει. Στο βουνό αυτό έζησαν οι θεοί, νύμφες, μάντες και κοινοί θνητοί.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Λιάκουρα 2457 μέτρων. Η Λυκώρεια είναι αρχαιότατη πόλη στις κορυφές του Παρνασσού. Τότε στην Λιάκουρα στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Το όνομα Παρνασσός είναι λέξη προελληνική και μας φέρνει στα βάθη του χρόνου πριν από το 2000 π.Χ.

Το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον, η πυκνή βλάστηση στις πλαγιές του καθώς και οι διαδρομές μέσα στο ελατόδασος του Παρνασσού δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο το οποίο θα σας γοητεύσει όλο τον χρόνο.

Η δυτική πλευρά του βουνού είναι κατάφυτη ενώ ανατολικά είναι οι ψηλότερες και πιο απόκρημνες πλευρές του. Δυτικά χωρίζεται από τη Γκιώνα μέσω του οδικού άξονα Λαμίας-Γραβιάς-Άμφισσας, ανατολικά διασχίζεται από την παλιά εθνική οδό Μπράλου, νότια οριοθετείται από το δρόμο Λιβαδειάς-Αράχωβας-Δελφών και τέλος από το Βορά συνδέεται με το δρόμο Αράχωβας-Επτάλοφου-Λιλαίας.

Ο Παρνασσός αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αφού τα Χιονοδρομικά Κέντρα που διαθέτει είναι από τα πιο οργανωμένα, με υψηλή παροχή υπηρεσιών και με αίγλη που φτάνει ως το εξωτερικό.

Πρωτολειτούργησε το 1976 – 1977 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της γύρω περιοχής. Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, ο Πολύδροσος, η Ιτέα και γενικά οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού απέκτησαν μεγάλη οικονομική αξία.

Στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο εκτείνεται σε δυο συγκροτήματα Φτερόλακκα και Κελάρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους οδικώς και με τελεφερίκ.

Στις νότιες πλαγιές του βουνού βρίσκεται ένα μικρότερο χιονοδρομικό ο Γεροντόβραχος, το οποίο είναι το πρώτο χρονολογικά οργανωμένο κέντρο του Παρνασσού. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976 ενώ ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία άνοιξε τον δρόμο έτσι ώστε να δημιουργηθεί από τον ΕΟΤ το κυρίως χιονοδρομικό κέντρο και τελικά να γίνει ο Παρνασσός και η γύρω περιοχή ο βασικός χειμερινός προορισμός των Αθηναίων.

Το χιόνι αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, οπότε και ανοίγει το κέντρο έως και 30 Απριλίου. Χιονίζει κατά τους μήνες Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο με ΝΔ ή ΒΔ άνεμο, ενώ Μάρτιο και Απρίλιο συνήθως με ΒΑ άνεμο. Τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού συνδέονται με πυκνό δίκτυο δρόμων που αποχιονίζονται συνεχώς, ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής πρόσβαση στους χιλιάδες σκιέρ και επισκέπτες του.

Επίσης υπάρχουν πολλές ορειβατικές διαδρομές διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ την δυτική πλευρά του βουνού διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών, γνωστό ως Ε4.

Εκτός από σκι στο βουνό του Παρνασσού, μπορείτε να κάνετε περιπάτους στο ελατόδασος του βουνού, ορειβασία, πεζοπορία, βόλτα με ποδήλατο και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση.

Περίφημος στον Παρνασσό είναι ο Εθνικός Δρυμός που ιδρύθηκε το 1938 και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα μαζί με αυτόν του Ολύμπου. Βρίσκεται στα όρια των Νομών Βοιωτίας και Φωκίδας και καταλαμβάνει περίπου 36.000 στρέμματα.

Στον Παρνασσό υπάρχουν καταλύματα, πέτρινοι ξενώνες για να κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη καθώς και ταβέρνες για να γευθείτε το παραδοσιακό κοντοσούβλι και κοκορέτσι από τα παραδοσιακά γιδοπρόβατα του Παρνασσού, συντροφιά με τον καθαρό αέρα που σκορπά το ελατόδασος.

Τα τοπία που προσφέρει ο Παρνασσός είναι μοναδικά. Πάνω του μπορείτε να δείτε έντονη την αντίθεση, της αξιοποίησης ορισμένων σημείων του βουνού και της άγριας ανέγγιχτης ομορφιάς κάποιων άλλων. Η θέα που προσφέρει το βουνό στα δυτικά προς τον Κορινθιακό, το Κρισαίο πεδίο και την οροσειρά της Γκιώνας είναι αξιοθαύμαστη.

Επτάλοφος-Αγόριανη Παρνασσού

Η Αγόριανη είναι ένα ορεινό χωριό στην βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε επτά λόφους από όπου πήρε και το σύγχρονο όνομά της Επτάλοφος.

Ο Επτάλοφος απέχει 22 χλμ. από την Αράχωβα, 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και 198 χλμ. από την Αθήνα.
Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο ανάμεσα σε πλατάνια, κερασιές, φτελιές, αιωνόβια έλατα καθώς και πολλές πηγές και καταρράκτες με γάργαρα νερά, πέτρινα καλντερίμια που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Η Αγόριανη είναι ιδανικός προορισμός για καθαρό αέρα και ξεκούραση καθώς και για εξορμήσεις στον Παρνασσό και την γύρω περιοχή.
Κατά την μυθολογία, στο χοροστάσι αυτού του χωριού χόρεψαν οι Νεράιδες και οι Μούσες για χάρη του Θεού Απόλλωνα.

Η Αγόριανη ή Επτάλοφος εκτός από τον φυσικό πλούτο διαθέτει και μεγάλη ιστορία. Το χωριό υπήρξε καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών αλλά και πατρίδα των οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821 Θεόδωρου, Κομνά και Σταμάτη Τράκα κ.α.

Η Αγόριανη έχει πολύ καλό κλίμα, με δροσερό καλοκαίρι και βαρύ χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις. Το χωριό είναι κατάλληλο για όσους αγαπούν την ηρεμία και τα χειμερινά σπορ.

Εκτός από το σπάνιο φυσικό κάλλος που διαθέτει η Αγόριανη έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα. Στο χωριό συζεί αρμονικά ο άνθρωπος με το κοτσύφι, την πέρδικα και τον αετό. Είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος χειμερινός προορισμός, καθώς συνδυάζει πανοραμική θέα στο Καλλίδρομο και τον κάμπο της Λιλαίας ενώ συγχρόνως απέχει μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και μόλις 2 ώρες από την Αθήνα.

Το χωριό προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως σκι, πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.α.
Στην Αγόριανη ή Επτάλοφος θα βρείτε όμορφους ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια ευχάριστη και ήρεμη διαμονή καθώς κα ταβέρνες και εστιατόρια για να απολαύσετε το εξαιρετικό φαγητό μαγειρεμένο με παραδοσιακές συνταγές και τοπικά υλικά.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Απολαύστε υπέροχες σπεσιαλιτέ και μεζέδες όπως, το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από τα παραδοσιακά γιδοπρόβατα του Παρνασσού, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. H τοπική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Η Αγόριανη είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα όπως τα φασόλια που έχουν πάρει ασημένιο μετάλλιο στην Δ.Ε.Θ., ντομάτες, εξαιρετικό μέλι, τσάι, κεράσια, καρύδια, μήλα φιρίκια καθώς και τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Στο Δήμο Παρνασσού υπάρχουν πολλές θρησκευτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως της Λαμπρής, της Αναλήψεως, του Δωδεκαήμερου (περιλαμβάνει τα κάλαντα, το Χριστόψωμο και ο Σταυρός των Θεοφανίων), τα ημερομήνια, ο Βλάχικος Γάμος κ.α.

Ιδιαίτερη εορταστική ατμόσφαιρα προσδίδει στο δήμο ο εορτασμός των Αποκριών. Ο εορτασμός ξεκινάει από την Τσικνοπέμπτη με μασκαρέματα, την Κυριακή γίνεται ο Βλάχικος Γάμος με παραδοσιακή μουσική, ενώ την Καθαρά Δευτέρα προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για πληροφορίες μπείτε στο www.parnassos-ski.gr